Omgaan met veranderingen

Tips om beter om te gaan met veranderingen

Wij mensen zijn van oorsprong gewoontedieren. We houden daarom niet altijd van veranderingen. We willen controle en invloed terwijl verandering vaak onzekerheid en spanning met zich meebrengt. Zitten we te wachten op veranderingen? Soms dus niet! En dan schieten we in de stress….Dat kan anders!

Hieronder wat tips om je te helpen op een constructieve manier om te gaan met veranderingen

  1. Accepteer dat de dingen veranderen. Veranderingen horen bij het leven. Kijk om je heen!  Het is nu eenmaal zo dat dingen veranderen en de hele wereld is in beweging. Op het moment dat je daarvan bewust bent kun je je focus richten op hoe je om wilt gaan met de nieuwe situatie.
  2. Je mag best even schrikken van een verandering! Verdrietig of zelfs boos zijn. Veranderingen brengen emoties teweeg. Ook dat hoort erbij. Laat de emotie toe, maar blijf er niet te lang in hangen! Ontspan en ga door.
  3. Wees nieuwsgierig naar wat er gebeurt en verandert. Verbaas je, verwonder je, zonder direct te oordelen of veranderingen te snel af te wijzen.
  4. Vraag jezelf af wat deze verandering gaat betekenen en hoe je om wilt gaan met de nieuwe situatie.Waar kun je zelf  invloed uitoefenen? Maak bewust keuzes en pak de regie.
  5. Zie veranderingen als kansen en kijk naar de mogelijkheden. Zie veranderingen als een mogelijkheid voor jou om te groeien, te ontwikkelen en wijzer te worden.
  6. Heb vertrouwen. Soms zie je op dat moment niet waar de verandering naartoe gaat of wat het kan betekenen. Heb vertrouwen dat er altijd een oplossing is en dat jij manieren gaat vinden  om hier het beste uit te komen.
  7. Maak gebruik van je veerkracht en improvisatievermogen. Iedereen heeft het! Gebruik het! Stretch jezelf en groei.
  8. Kijk of je andere mensen kan inschakelen om je te  te helpen, te ondersteunen, met je mee te denken. Zoek mensen op die je kunnen helpen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *